Hellup, mijn riool is verstopt! Dit kun je allemaal doen

Gepost op: 21 mei 2021

Er zullen maar weinig personen zijn die jaloers zijn op mensen bij wie het riool verstopt is. In riool dat dicht is geslikt of niet meer goed doorstroomt, levert allerlei narigheid op. Zo loopt de douche onder als je je even lekker wilt afspoelen. Of het toilet kan niet keer doorgespoeld worden, waardoor er een penetrante rioolgeur in je huis of kantoor komt te hangen. En, ook vrij onaangenaam: dikwijls stromen toiletten over en wordt het een vieze bende in de wc.
Maar wat kun je allemaal dien als je te maken krijgt met een riool dat verstopt geraakt is? Zijn er middelen om dit zelf op te lossen? En wanneer is het alarmfase één en moet je a la minuut een ontstoppingsbedrijf of loodgieter inschakelen?

Dit kun je echt zelf doen als een riool verstopt is

Met een paar algemeen bekende huis-, tuin- en keukenmiddelen kun je als leek vaak zelf een verstopping in het riool neutraliseren. Het bekendste 'apparaat dat in dit soort situaties uitkomst biedt, is de aloude plopper. Ploppers zijn houten stokken met een kunststof zuignap, waarmee door drukkende bewegingen te maken kracht op de wc-monding wordt uitgeoefend. In veel gevallen schiet een verstopping dan snel los en kun je het toilet weer zoals eerder gebruiken.
Lukt het met een plopper niet om de doorgang in het riool weer open te maken? Dan kun je nog gebruikmaken van een ontstoppingsveer. Dit zijn buigzame, lange veren die in de rioolbuis geduwd kan worden. Vervolgens kun je met de veer de prop doorduwen of er via een haak uit trekken. Zeker bij wat grotere verstoppingen is gebruikmaken van een ontstoppingsveer vaak een passende en effectieve oplossing.
Ten slotte kun je ook nog zelf een soort ontstopper maken van een kledinghanger. Buig de kledinghaak een beetje krom en je bent klaar! Via de haak kun je in de wc-monding komen om de prop of troep die daar zit te verwijderen. Zo simpel kan het zijn!

En wat is er nog meer mogelijk?

Heb je alles uit de kast gehaald om zelf de verstopping van de rioolafvoer te verwijderen, maar blijf je problemen ondervinden? Zoek dan een goed rioleringsbedrijf in je omgeving, of een loodgieter, en vraag hen om de rioolverstopping te verhelpen. Met speciale technieken kijkt een rioolspecialist dan waar het probleem in het rioleringssysteem zit en hoe dit het beste, snelste en voordeligste kan worden opgelost. Dit gebeurt doorgaans met speciale camera-apparatuur of geurdetectiesystemen. Dikwijls is er bij ernstige verstoppingen sprake van schade in de rioolbuis, die dan door een loodgieter van Spoedservice Riool Ontstoppen Haarlem voor jou kan worden opgelost.

Delen