Cv ketel

Gepost op: 25 maart 2019

We hebben er allemaal een in huis en iedereen heeft er wel eens van gehoord. Hij moet natuurlijk eens in de zoveel tijd nagekeken worden en daarnaast verzorgt hij iets in ons huis. We hebben het natuurlijk over een CV-ketel, maar wat doet deze ketel precies? In deze tekst gaan we alles uitleggen wat betreft deze ketel en waarom we deze in ons huis hebben. Voor cv-ketels kun je terecht bij Van der Wal B.V.

CV-ketel

De afkorting CV staat voor centrale verwarming. De CV ketel is dus een centrale verwarmingsketel. De naam zegt het eigenlijk al. Deze ketel zorgt er voor dat het huis verwarmd kan worden. Dit gebeurt door het warm maken van water. Dit water wordt vervolgens door het hele huis verdeeld. Door middel van een circulatiepomp wordt het water dus verplaatst naar de radiatoren of verwarmingen die wij in het huis hebben. Deze radiatoren zorgen er voor dat er warmte wordt gegeven aan bepaalde vertrekken van een woning. Het koude water stroomt vervolgens weer terug naar de CV ketel en wordt daar opnieuw verwarmd. Wanneer het verwarmd is, wordt het water vervolgens weer teruggepompt naar de radiator en op die manier ontstaat er een soort kringloop van water. Koud water wordt verwarmd en naar de radiatoren gebracht, wanneer dit water afkoelt keert het terug naar de ketel en wordt het opnieuw verwarmd.

Keurmerken

CV-ketels moeten altijd voldoen aan een aantal keurmerken. Deze keurmerken zorgen ervoor dat het duidelijk is waar deze bepaalde ketel aan voldoet. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of de ketel energiezuinig is ja of nee. Dit kan behoorlijk schelen in de aankoopprijs, maar ook in de prijs wat iemand maandelijks aan elektriciteit kwijt is. Ook zijn deze keurmerken er zodat mensen kunnen kijken of de ketel geheel veilig is wanneer zij deze in hun huis plaatsen.

Klimaat

Nederland heeft een akkoord getekend, namelijk het akkoord van Parijs. In dit akkoord heeft Nederland belooft om de CO2 uitstoot van het land aanzienlijk naar beneden te brengen. Een onderdeel van dit akkoord van Parijs is dat er geen oude CV-ketels meer geplaatst mogen worden in huizen die op dit moment nieuw gebouwd worden. Officieel gezien gaat dit in 2021 in. Deze oude ketels kunnen namelijk zorgen voor meer CO2 uitstoot dan de nieuwere ketels. Het gaat dan vooral om gas gestookte CV-ketels. Deze kunnen eventueel vervangen worden door hybride systemen, een warmtepomp systeem of een ander alternatief die zorgt voor minimale uitstoot.

Tot slot

Een CV-ketel is dus een ketel die water verwarmd en dit vervolgens pompt naar de radiatoren in een huis.

Delen

Archief


Recente artikelen


Categorieën