Riool ontstoppen

Gepost op: 19 november 2018

Het komt bij iedereen weleens voor, vaak op het verkeerde moment: een verstopping, bijvoorbeeld in je wasbak. Dit is erg vervelend, want al het werk stopt daardoor in de keuken, zoals de afwas of koken. Verstoppingen kunnen meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er vuil zit verstopt in de leidingen. Dit vuil is vaak vet of oude etensresten die zijn blijven hangen en zijn opgehoopt in de leiding. Ook komt het voor dat er grotere en meer ingewikkelde oorzaken ten grondslag liggen aan een verstopte leiding. In zulke gevallen kan een specialist je helpen met je riool ontstoppen. 

Zelf oplossen   

Vaak is de hulp van een specialist niet direct nodig. De oorzaken van een verstopping kunnen vrij onschuldig van aard zijn. Bijvoorbeeld een wasbak die het water niet meer goed laat doorlopen. Dit is meestal goed op te lossen door gebruik te maken van de zogenoemde en welbekende 'plopper', gewoon verkrijgbaar in elke supermarkt of doe-het-zelf zaak. Het proces is eenvoudig: je plaatst de plopper op de afvoer van je wasbak, houdt het roostertje bovenaan de wasbak dicht, zodat er geen lucht bij komt. Maak hierna enkele bewegingen op en neer. Door deze actie wordt er in de verstopte leiding een tijdelijk vacuüm gecreëerd. Idealiter raken daardoor de verstopte delen weer ontstopt.  Leidingen loshalen  Wanneer het bovenstaande proces niet het beoogde resultaat oplevert en de wasbak nog steeds verstopt is, open dan het keukenkastje dat zich onder de wasbak bevindt. Hier tref je de leidingen aan die zitten aangesloten op de wasbak. Het komt vaak voor dat deze leidingen aangekoekte vetresten of etensresten bevatten, waardoor de verstopping wordt veroorzaakt. Ook dit is makkelijk op te lossen. Het buizenstelsel bestaat uit enkele onderdelen, schroef deze allemaal los. Spuit vervolgens elk buisje even goed uit. Het liefst ga je met een oude tandenborstel er even doorheen. Monteer hierna alle buizen weer. Een noodmiddel wat ook vaak wordt ingezet zijn de vloeibare rioolontstoppers, verkrijgbaar in onder andere de supermarkten. Het is een lapmiddel dat het probleem niet oplost, maar wel tijdelijk kan werken. 

Professioneel je riool ontstoppen 

Als de bovenstaande relatief makkelijke ingrepen niet mogen baten, is er natuurlijk altijd nog de specialist, bijvoorbeeld Bosvelt & Zonen, die ter hulp kan worden geroepen. Wanneer dit gebeurt is er vaak sprake van een ingewikkelder probleem dat echt vakkennis en het juiste professionele materiaal vereist. Zo komt het voor dat bepaalde leidingen compleet vast zitten met hard geworden materie. De gespecialiseerde rioolontstopper heeft sets met diverse boren maar ook kettingen en freeskoppen waarmee het hardnekkige probleem effectief te lijf kan worden gegaan.

Delen

Archief


Recente artikelen


Categorieën