Vochtbestrijding

Gepost op: 29 augustus 2018

Vochtproblemen in je huis kunnen voor nare gevolgen zorgen. Vocht kan schade veroorzaken en er kunnen schimmels ontstaan. Deze schimmels kunnen erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. Vooral als bewoners al een verminderde weerstand hebben. Ook kunnen schimmels zich diep in het materiaal vestigen, waardoor zelfs de constructie van het huis aangetast wordt. Het is daarom van belang om zo snel mogelijk aan vochtbestrijding te doen. Je moet voordat je vochtbestrijding gaat toepassen wel een analyse maken om uit te vinden wat de oorzaak van je vochtproblemen is. Op deze manier kun je het probleem direct grondig aanpakken. 

Condensvorming   

Condensvorming is een vochtprobleem dat erg veel in huizen voorkomt. Vooral in natte ruimtes zoals de badkamer of de keuken kun je erg veel last van condensatie hebben. Condens is niet te voorkomen en ontstaat doordat bewoners koken of douchen. Het wordt vooral een probleem als de condens niet wegtrekt en in de ruimte blijft, zodat de ruimte altijd vochtig is. De oorzaak hiervan is slechte ventilatie. Als vochtbestrijding zul je dus een deugdelijk ventilatiesysteem in je huis moeten aanbrengen. Dit kan via natuurlijke ventilatie, waarbij er vooral geventileerd wordt door middel van roosters en er frisse buitenlucht naar binnenkomt. Wil je zeker zijn van een goed ventilatiesysteem, dan kan het ook mechanisch. Je kunt dan de exacte luchtvochtigheid in huis opmeten en de ventilatie daarop afstellen.   

Opstijgend grondvocht   

Opstijgend grondvocht is één van de grootste problemen met vocht in vooral oudere woningen. Deze woningen zijn nog niet voorzien van een deugdelijke waterkering. Grondvocht komt vooral voor in de kelder, maar doordat het vocht naar boven stijgt, kun je er ook in je huis last van krijgen. Opstijgend grondvocht komt eerst in contact met de muren en de vloer van de kelder, waardoor het naar boven stijgt, met alle gevolgen van dien. Een vorm van vochtbestrijding van opstijgend grondvocht is het bekuipen van de kelder. De muren en de vloer van de kelder worden dan bewerkt met fixatiemiddelen en mortel, om een zeer waterdichte kelder te krijgen. Dit is een erg betrouwbare methode. Je kunt ook kiezen voor vochtbestrijding door middel van drainage. In de vloer en de muren wordt een noppenmembraan aangebracht met kleine kanaaltjes. Deze zorgen ervoor dat het vocht netjes afgevoerd wordt in leidingen in de muur en de vloer, waarna dit vocht naar het riool stroomt. Deze methode voorkomt niet dat grondvocht de kelder intrekt, maar enkel dat het goed afgevoerd wordt.   

Lekkage   

Lekkage in een leiding kan lastig te vinden zijn. Vooral omdat de meeste leidingen zich in of achter een muur bevinden. Als het om een kleine beschadiging gaat, dan heb je de lekkage niet eens direct door en ontstaat er ineens na verloop van tijd vochtplekken of schimmels op de wand. Trek hiervoor een expert aan, die met professionele apparatuur en zonder breekwerk de lekkage kan opsporen door lekdetectie. Als de lekkage gevonden is kun je heel gericht dat gedeelte van de muur afbreken en de lekkage laten verhelpen.

Schakel een specialist als DVS Ederveen in, wanneer je last hebt van vochtproblemen in huis.

Delen

Archief


Recente artikelen


Categorieën