Afvoer en riolering: rioolontstopping

Gepost op: 9 oktober 2017

Een rioolontstopping

Er is niets vervelender dan dat je plotseling een verstopping hebt. Je kunt onverwachts voor een situatie komen te staan dat de gootsteen, wc of bad niet meer leegloopt. Dan heb je een groot probleem. Het gebeurt bijna altijd op een moment dat je het echt niet kunt gebruiken. Je zou visite kunnen krijgen of een verjaardagfeestje hebben. Ondanks dat je nog nooit last hebt gehad kan het toevallig wel op z'n moment voorvallen.


Oplossen

Je zou kunnen gaan proberen het probleem op te lossen door gebruik te maken van een plopper die bijna iedereen wel in huis heeft. Een plopper bestaat uit zuignap. Wanneer je de plopper op en neer beweegt op de afvoer zal je in de leiding een onderdruk teweeg brengen waardoor de verstopping kan losschieten. Soms helpt deze methode. Wanneer dat echter niet helpt ga je naar andere mogelijkheden zoeken. Je zou gebruik kunnen maken van een oplosmiddel. Indien de verstopping niet hardnekkig is, lukt het vaak door gebruik te maken van de gootsteenontstopper. Indien hij wel hardnekkig is, kun je met dat middel niet veel doen. Je kunt dan overgaan tot het gebruik van chemische ontstoppers. Je moet hiermee wel goed oppassen. Er zijn er veel die borrelen. Je moet daarbij wel je ogen beschermen door middel van het dragen van een bril. Wanneer de vloeistof op je huid komt, kan het brandwonden veroorzaken. Berg deze spullen goed op. Zorg dat kinderen nooit aan zo'n fles kunnen komen. Je moet het ook nooit met andere middelen vermengen. Wanneer het bovenstaande niet werkt, kun je overgaan tot het gebruik van een ontstoppingsveer. Het is een opgerolde spiraalveer. Aan het einde van de veer zit een klauwtje. De veer wordt draaiend in de leiding gebracht. Bij de plaats van de verstopping zal hij deze verhelpen.


De loodgieter langs laten komen voor een rioolontstopping

In veel gevallen kan het niet anders dan dat je de loodgieter laat komen bij een rioolverstopping. Wanneer hij ter plaatse komt, bekijkt hij eerst de situatie voor de rioolontstopping. Hij zal inschatten waar het probleem van de rioolverstopping zit. Er wordt eventueel buiten de woning een gat gemaakt voor de leiding, omdat hij denkt dat daar het probleem aanwezig is. Hij maakt een gat van ongeveer 10 cm in de leiding. Dan wordt een slang ingevoerd met een blaasmond. De leiding zal dan worden doorgeblazen met een hogedruk. De loodgieter zal vervolgens het gat weer afdichten en zal alles weer keurig in orde maken. Is de plaats van de verstopping niet goed te vinden, bepaald hij door middel van een camera eerst de plaats van de rioolverstopping. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Het is echter soms noodzakelijk om het probleem bij een rioolverstopping te verhelpen. Kijk voor een vakbewkame loodgieter op Henri Bosch Rioolontstopping.

Delen

Archief


Recente artikelen


Categorieën